Lögnaktiga judar och nazister

9 Januari 1936

Kära okända någon

Jag har varit så naiv. Hur kunde jag vara så lättlurad? Halva mitt liv har jag hållt fast i en dröm, en barnslig, dum, korkad dröm. Att mina föräldrar är ärofulla upptäcksresande som faktiskt bryr sig om mig. Men de är bara fega luffare, tjuvar som inte ville ta hand om sitt jobbiga barn. Varje torsdag i tio år har jag gått ner till hamnen och väntat på dem, men de har inte ens brytt sig om mig. De har säkert redan glömt bort mig. Nu sitter de säkert och super bort vartenda öre de tjänat som de ibland gjorde när vi hade pengar över.

Jag ser allt så klart nu. Mina föräldrar var inga hjältar, de var fattiga judar som inte kunde behålla det enklaste jobb. Det var därför vi flyttade hela tiden och det är därför Hermann hittade på den där lögnen om expeditionen.

Allting är deras fel, jag hade det bra när jag trodde att de var goda, men sanningen är alltid bättre. Om jag inte hade fått veta det skulle jag ha förts iväg av nazisterna. Jag visste ens om vad de gjorde. Där låg jag hemma, sängliggandes sedan en vecka tack vare en förkylning. Hermann trodde inte att jag skulle, och han kunde inte stå ut med att skulle dö utan att veta sanningen. Han berättade om kvällen de lämnat mig, hur de sagt att de inte skulle kunna ta hand om mig och lämnade mig hos honom. Men jag blir inte lurad igen när han säger att mina föräldrar brydde sig om mig och gjorde vad de trodde var bäst för mig.

När jag frågade ifall det hade något att göra med att de var judar rycke Hermann till och blev helt stel i kroppen. Tillsut fick han fram “Är du en jude?” Innan trodde inte jag att det var något fel med det. Vissa blev kallade saker i skolan för att de var judar, men det blev rödhåriga också. Nu har Hitler bestämt att judar inte får jobba. Jag är inte ens tysk medborgare nu. Vi vet inte vad vi ska göra, jag har inte lämnat huset eller träffat någon annan än Hermann på två veckor. Det är bara jag, ensam med mina tankar.

Jag klarar inte en sekund till.

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anna Watson
  Apr 23, 2012 @ 18:24:01

  Hannah, jag skulle säga att jag förstår hur du känner, men det gör jag inte. Det du har gått igenom, och går igenom just nu borde ingen människa behöva genomlida.

  Det är helt fruktansvärt, dels att du måste sitta inne i huset hela dagarna. Men det du fått reda på om dina föräldrar är nästan värre. Det måste vara hemskt för dig, att så länge hoppas på något, och sedan upptäcka att man levt i en lögn. Och jag uppmuntrade till och med dig till att fortsätta hoppas. Jag hoppas att du förlåter mig, jag var då lika ovetande som du var.

  Men jag måste ändå fråga, dina föräldrar är judar, och du säger att de dricker, hur kan det komma sig? Det är väl inte tillåtet för dem? Eller är de inte ”troende judar” utan bara födda i en judisk familj?

  Bästa hälsningar, Anna Watson, 15 år

  Svara

 2. Hannah Becher
  Apr 23, 2012 @ 19:27:41

  Det var inget du kunde veta, så jag har ingenting att förlåta. Det är bara en lättnad när du skriver så att jag inte känner mig som så hemskt ensam.

  Mina föräldrar hade en egen syn på sin religion. Deras föräldrar uppfostrade dem väldigt strängt, och såhär i efterhand tror jag att de egentligen såg det mer som ett fängelse. Att dricka var hennes och pappas sätt att bli fria. Mamma sa ibland att det var för sent för henne. Jag trodde då att hon menade att timmen var sen, men nu tror jag hon inte trodde att det fanns något lyckligt slut för henne. Jag håller med, hon förtjänar inget lyckligt slut.

  Själv är jag inte troende, eller jag vet inte. Jag gör inget speciellt för att utöva min religion, jag var ju bara fem när de lämnade mig, så jag visste inte vad det innebar. Det var inget jag valde och nu vill jag inte ens vara det, men Hermann säger att det inte spelar någon roll för Hitlers män.

  Hannah Becher, 15 år

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: