Sture Bue

Kära dagbok. Jag är i chock och alla andra i Honningsvåg är också i chock. Vi kan knappt tro det men Tyskland har invaderat  vårt land- Norge. Först fick vi reda på att tyska trupper hade invaderat Oslo sen tre dagar senare kom den tyska flottan till Nordkap. En bataljon av tyska trupper kom och tog makten i Honningsvåg och befälhavaren sa att judar och handikappade skulle slängas i havet och att allt motstånd skulle straffas skoningslöst. Och det gjorde dem gräsliga tyskarna, fem handikappade slängdes i havet.

Men familjen Rawit lyckades vi rädda. Jag kom ihåg klart och tydligt hur familjen Rawit, en judisk familj på 6 medlemmar som drev en butik i Honningsvåg flydde ut i bergen…. det är för smärtsamt och tänka på det men jag ska skriva ner det i min dagbok i alla fall. Familjen Rawit flydde ut i bergen den dagen då den tyske befälhavaren sa att handikappade, judar och samer skulle dödas. Det var en regn/snö slaskig dag i november och datumet var den 12:e år 1939 och dem flydde. Men den tyske befälhavaren visste att dem hade flytt och han ville ha dem döda eller levande.  Men min gode vän Roald stack ut med sin St Bernads hund för att rädda dem och dem lyckades rädda två medlemmar i familjen, den äldsta sonen och den yngsta dottern och vi har gett dem norska namn och tyskarna misstänker inte att det är dem. Resten av familjen Rawit hade omkommit. Roald hittade dem allihop- döda. tre av dem hade blivit skjutna, den andre hade frusit ihjäl.

Men vi har inte gett upp kampen mot nazisterna än. Vi planerar hur vi ska smuggla vapen mellan fiskebyarna på Nordkap och med flit så ger vi inte så mycket som nazisterna kräver av oss, det dem kräver av oss är för det mesta kött och päls från renar. Men för att inte nazisterna ska få renkött och renpäls så dödar vi våra egna renar med flit och sedan överger vi dem då skyller vi på att renarna har frusit ihjäl.

19/4-1940

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: