Om oss

En värld i krig byggs av en 9:a på Helenelundsskolan i Sollentuna. Våra berättelser utspelas under det andra världskriget. Varje elev har fått möjlighet att skapa en historisk rollfigur, en helt fiktiv person. Personerna presenteras under fliken ”Våra ögonvittnen”

Via blogginlägg har sedan varje elev fått levandegöra sina personer utifrån verkliga händelser och historiska processer. Blogginläggen har haft dagboksgenren som förlaga. Eleverna äger sina berättelser och kan själva skapa händelser så länge de använder historiska fakta på ett korrekt sätt i berättelsens yttre ram.

Eleverna får chansen att öva sin förmåga att tolka och samtidigt skapa en förståelse för ett historiskt skeende genom att vara medskapare av historien. Det finns inte bara en historia utan det är ett oändligt antal berättelser som skapar vår historia. Genom att involvera eleverna i själva produktionen av historien så tror jag att de utvecklar ett historiemedvetande och att de förstår historiska händelser bättre. När de möter andra ”historiska personer” och kommenterar andras öden får de också möjlighet att utveckla en förståelse för att en händelse kan förklaras utifrån olika perspektiv. De svåra kunskapskvaliteterna blir väldigt konkreta i uppgiften.

Vi arbetar vi också med bloggens möjligheter att kommentera inlägg.  Målsättningen är att skapa ett  samtal som ger eleverna möjlighet att fördjupa sina karaktärer och söka ny kunskap som utvecklar de historiska personerna. Eleverna visar då att de har de kunskaper och den förståelse som krävs för att nå de högre betygen.

Cecilia Johansson Lärare i 9B

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: