Uppgiften

En värld i krig

Din uppgift är att skapa en fiktiv person och  skriva en dagbok (blogg) från andra världskriget. Du ingår i en grupp med kamrater som är ditt stöd på resan genom kriget. Ni får uppdrag som fördelas mellan er. Alla inlägg ska kommenteras av gruppmedlemmar på bloggen

Logga in på bloggen med er grupps användarnamn. Lägg upp underkategorier med era namn under er grupp. Hitta på en kort ramberättelse. Var träffades ni före kriget? Varför kommer ni att hålla kontakten under kriget? Skriv ner den och lägg den på en undersida på bloggen.

För alla uppdrag gäller:
Inläggen ska skrivas i Jag-form som i en dagbok. Alla inlägg ska dateras och presenteras kronologiskt. Du väljer själv hur inläggen ska utformas. Det viktiga är att texten beskriver hur din rollfigur upplever, känner och tänker kring det som sker runt omkring honom/henne. Att hon eller han uttrycker åsikter och förklarar. Du får gärna länka till bilder och Youtubeklipp som beskriver händelser. Du får hitta på så länge du inte motsäger den faktiska händelseutvecklingen i världen. Du får också använda dig av övriga rollfigurer och deras skrivna texter, och skriva in dig själv i händelser de beskriver, så länge du gör det på ett respektfullt sätt.  Se till att medlemmarna i gruppen får identiteter från olika länder, yrken, ålder och kön så ni får olika perspektiv på historien.
Varje inlägg ska vara minst 150 ord. OBS! Du får skriva fler och längre inlägg om du vill.

Uppdrag 1 – skapa din rollfigur

Hitta ett namn på din rollfigur. Din första skrivuppgift är nu att beskriva honom/henne. Ju mer du funderar över vem rollfiguren är som person och vad han/hon vill, desto enklare kommer det gå för dig att sedan leva dig in i händelserna som rollfiguren ska uppleva. Titta igenom uppdragen innan du skapar din person. Försök hitta en röd tråd som din person kan följa.
Hjälpfrågor som du använder om du vill:
Vem är personen?
Var befinner sig personen?
Vad gör personen?
Varifrån kommer personen?
Vad vill du med ditt liv?
Lägg upp din personbeskrivning på bloggen och bekanta dig med din grupps personer  genom att ställa frågor i kommentarsfältet, minst en fråga till varje person i gruppen. Namnet på din person läggs som kategori på bloggen. Din lärare hjälper dig.

Uppdrag 2 –  måndag 1 september 1939

Du sitter hemma och funderar över krigsutbrottet. Titta bakåt, vad har hänt i Europa och titta framåt, vad kommer att hända nu? Har du och din familj påverkats? Var står du politiskt? Vad tycker du om ditt lands regering? Vad ska du göra nu?

Uppdrag 3 En lyckad nedfrysning av herr Moro (extrauppgift)

Välj en bild ur boken En lyckad nedfrysning av Herr Moro som behandlar någonting från andra världkriget. Du är där. Beskriv bilden och berätta vad som händer. Vilka är personerna på bilden? Reflektera över vad som har hänt och vad som kommer att hända.

Uppdrag 4 – fortsätt ut i världen

Fortsätt  ut i verkligheten. Under krigets förlopp händer det en otrolig massa. Mängder av slag på olika fronter, partisangrupper som gör motstånd, utveckling av ny teknik, politiker som fattar avgörande beslut, ockupationsmakter som förföljer och deporterar människor. Ditt uppdrag är att välja minst två händelser, ta dig dit; beskriva vad du ser, ta reda på vad som har hänt och fundera över vad händelsen betyder för fortsättningen av kriget. Du får vara en aktör i händelsförloppet, t.ex. en soldat eller en drabbad innevånare. Använd  bilder och You-tubeklipp. Tänk på att ordna händelserna i tidsordning .  Fördela uppdragen mellan er i gruppen, läs varandras inlägg och skriv minst en kommentar till varandra. Hitta egna händelser eller välj några av dessa:

En dag vid fronten under finska vinterkriget
Oslo 9 april 1940
Stockholm, 21 juni 1941
Kamenets-Podolsk 30 augusti 1941
Pearl Harbour 7 december 1941
M/S Elisabeth Bakke 5 juni 1942
El Alammein 3 november 1942
Singapore 15 februari 1942
Stalingrad 2 februari 1943
Rom 27 april 1945
Leninggrad januari 1943
Warszawas getto 20 april 1943
Normadie 6 juni 1944
Rastenburg 20 juli 1944
Bergen Belsen 15 april 1945
Dresden 15 februari 1945
Nagasaki 9 augusti  1945
Okinawa 15 juni 1945
Den norska eller danska motståndsrörelsen
Danmark räddar sina judar  1 oktober 1943
Tyskeunger i Norge 1945

Uppdrag 5 – Hur kommer det att gå sen?

Din resa avslutas i Tyskland, närmare bestämt i Nurnberg januari 1947. Nurnbergprocesserna har just börjat. Efter 6 långa år är det äntligen fred i världen, men hur ser Europa ut? Finns det någon framtid  för dig och din omgivning?  Försök växla mellan den lilla historien, ditt personliga liv och “den stora historien”, politiken, ekonomin, makten. Går mänskligheten alltid framåt?
I det här inlägget kan du låta din person dö om du vill men  tänk på  att han eller hon måste göra sin avslutande reflektion först. Hur ska du lösa detta skrivtekniskt?

Källor

Använd dig av lärobok, utdelade och skrivna texter, Wikipedia, http://www.ne.se samt andra källor som du själv letar fram för att få idéer för din text. Läs gärna barn- och ungdomsböcker  som utspelar sig under kriget. Intervjuer med människor som levde under kriget är ett annat tips.  Berättelser, brev och dagböcker  eller tidningar från tiden är extra värdefulla källor så försök hitta någon sådan. Du ska lista alla källor som du använder sist i varje inlägg.

Länktips
Andra världskriget så man förstår
Life Fototidskriften, här kan du bläddra i tidningar från tiden och välja bilder att berätta om. Tänk på upphovsrätten. Länka till bilden.
Levande historia Här hittar du mycket information om förintelsen.
Open archive. Här finns bilder och filmer som är fria att visa. Detta exempel visar hur bilden av förintelsen har förändrats sedan 1953. Här har du ditt liv Hanna Bloch Kohner. Flera filmer om koncentrationslägren finns också här.
Krigsmyter.nu är en samling artiklar i pdf-format om 2:a världskriget. Serien finns utskriven. Här finns ytterligare några artiklar från samma utgivare Svenskt militärhistoriskt bibliotek.
SO-rummet, historiska teman. Här kan du läsa om något specialområde som du vill att din person ska kunna eller var lite mer intresserad av.
Populär historia, här finns bla. ett stort artikelarkiv som du kan leta i
Sverige under 2:a världskriget, här har Lars Hammaren, historielärare, sammanställt Sveriges historia under kriget och kopplat den till händelserna ute i världen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: