Helga Krüger

28 augusti 1939

Kära dagbok.
Ja, jag tänkte börja skriva nu eftersom landet jag bor i har fått en ny ledare. Kan bli kul att följa och få se hans framgångar, förändringar och allt det där!
Men i alla fall, bara för att, om någon skulle hitta min dagbok när jag gått bort om många, många år, kan det vara kul att se hur en vanlig tysk medborgare såg på saker och ting under den här förvandlingen som kommer att ske!

Okej, mitt namn är Helga Krüger och jag bor i Tyskland, Berlin. Jag är född 1927 och är nu 11 år. Yngst i en skara av fyra syskon är jag också kan jag tillägga.
Jag bor med mina tre syskon och min mor och far i ett hus i Berlin. Min mor ger mig och mina syskon hemundervisning och vi alla är mycket intresserade av att lära oss. Men något som bekymrar oss alla är att min far är med i den tyska armén, och med vårt lands nye ledare kommer han förmodligen att ryckas in för att Hitler har stora planer nu när han är ny i makten. En ensam ledare, det är ju något nytt för oss alla. Vad det är för planer har jag inte fått veta än, men det kommer nog snart fram till allmänheten! Men i alla fall, det jag tänkte var att jag vill umgås så mycket som möjligt med min far, eftersom jag inte vet hur länge han kommer att bo med oss…

Min mor har sagt till oss barn att vi bara får leka i närheten av huset om vi vill vara ute. Hon har sagt att tyska soldater kan komma och patrullera förbi, och då vill hon inte att vi ska vara ivägen eller så. Jag tror hon säger så för att hon är rädd. Eller jag vet egentligen inte varför hon är rädd, jag menar, vad ska de göra?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: